PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Passat 1.8 İlginç Bir Sorun Çözemedim.



frntc
28 05 2013, 21:02
24 saat arabamı çalıştırmadım. Dün öğle saatlerinde çalıştırıp yürüdüğümde bomba sesi gibi bir ses duydum arabam pat pat pat ses çıkararak yığıldı ben de stop edip ustayı aradım hemen. Kaputu açtığımda plastik motor koruma kapağının kırıldığını gördüm. 2. sıradaki bujinin üstünde 10 cm lik bir yarık oluşmuş. buji mermi gibi fırlayıp plastiği delmiş.

Ustaya gelirken bir buji getirmesini söyledim. Bujiyi taktı sanayinin yolunu tuttuk. Yolda bir süre sonra araba teklemeye başladı. Rolantide çalışırken hissedilecek derecede sarsıntı yapmaya başladı. Ben de sanayiye kadar gittim. Bujilerin hepsini değiştirttim fakat araba daha da kötü oldu. Bu sefer egzozdan mavi duman çıkmaya başladı. arada bir pat pat ses geliyor. Usta arabanın kapağının sökülmesi gerektiğini söylüyor başka bir problem olabilir mi? Yarın sanayiye gidip bir karar vermem gerekli.

İlgilenenler için şimdiden teşekkürler.

oguzhansmsn
29 05 2013, 09:45
ilk defa böyle birşey duyuyorum, geçmiş olsun. mavi duman yağ yakmaya işarettir. ama buji neden fırlar bilemiyorum motor kısmından pek anlamam ama birşeyi fırlatmak için güç yani bu durumda basınç gerekli olduğu aşikar.

gokbrk
29 05 2013, 10:52
Geçmiş olsun. İnşallah büyük bir problem yoktur...

proportions
29 05 2013, 10:55
Öncelikle geçmis olsun diyorum. (Klasik olacak ama keske ilk mesajinizda kendinizi bir tanitsaydiniz da nasil hitab edecegimizi bilseydik)

Bujinin patlamasini daha önceleri de duymustum, bu genellikle hondacilarda olur asiri motora yüklenmeden.
Motor yuksek devirde kullanildiginda içerideki hava basinci çogalir, bujiler yavas yavas sökülmeye baslar ve en sonunda bir füze gibi yerinden firlar.
Yanlis buji de kullanilmis olabilir.. Kisa zaman önce bujileri hiç degistirdinizmi ?
Eger yanlis buji kullanilmissa buna piston çarpip yerinden firlatabilir.

Bujiyi kontrol ettin mi, yani herseyi yerindemiydi ?
Genellikle bu gibi patlamalarda bujinin uc kismi yuvada kalir, bunun çok iyi bir sekilde temizlenmesi ve pisligin vacumlenmesi gerekir.
Eger bunu yapmazsaniz, ki arabaya yeni buji takip devam etmissiniz o zaman arda kalan yuvadaki pislikler pistonlarin arasina girip daha da büyük bir hasara yol açabilir.
Sonradan teklemesi de bu yüzden olabilir, yani içeride pislik kaldi, siz yeni buji takip devam ettiniz ve pislik motora girdi..

Buji gerçekten patlayip parcasi yuvada kaldiysa o zaman motorun çikarilip piston yuvalarinin vs temizlenmesi lagzim.
Bu gibi durumlarda arabayi hiç çalistirmamak en iyisiydi.

Tekrar geçmis olsun ve insallah düsündügüm kadar fazla bir hasar yoktur.

frntc
31 05 2013, 01:49
Sorunu çözdük arkadaşlar. Öncelikle hepinize teşekkürler. Allah sizi bu tip iki ustaya aynı anda düşürmesin. Bujinin ne kadar önemli olduğunu anlatan etraflıca açıklayan ;fakat sonuç olarak işi yine size düşüren, düşünüp sorunu kendinizin bulmasını sağlayan ustaya en kötü ihtimalle düşürmesi dileklerimle. Özetle üç ustayı anlatayım.İlki benim bilmediğim zamanında belki de arabayı almadan önceki usta ki hem araca uygun olmayan buji takmış diyeceğim ama birini sanırım sıkmayı unutmuş. Olaydan sonraki usta da yanlış buji ile gelmiş 3 defa söylememe rağmen buji kablosunun kırık ucunu önemsemeyen ve arabamın motor kapağını az kalsın açacak olan, daha ileri gidip conta yakmışsın diyecek kadar rahat bir usta. 2 gün ben işimde aklım sanayide arabanın kırık buji kablosu ucunda geçirdim. İlk işim elimde kabloyla utana sıkıla şunu bi değişsek demek oldu yapacağım son şey aslında. Eski bujilerini de taktırıp hemen oradan çıktım. Çok şükür demedim arabamdaki sorun yüzde 90 geçmişti ama 10 saniyede bir 3 kere titreme geliyordu. Başka bir ustaya girdim saygısızlık olmasın diye bu titreme nedir acaba dedim ve olayı baştan anlattım. Hava filtresini söktü gaz kelebeğine falan baktı, boru pislenmiş falan gösterdi, bilgisayara bağladı. Ben de buji lafını açmak zorunda kaldım. Sadece buji ne işe yarar abi falan dedim. Hepsini anlattı. Çok önemliymiş ve bir açıp baksak dedim. Elinde varsa sıfırlasak bunları dedim. Açtığında takılı bujilerin lpg bujisi olmadığını ve fırlayan bujinin ucunun bozulduğunu fark etti. Ben 3 gün öncesine kadar bujinin nerde olduğunu bilmezken şimdi nelerini öğrendim anlatamam bu benim işim değil ama işi olanlara da bir şeyler kattıysak ne mutlu bize. Dikkatimi çeken bir şey daha oldu paylaşmadan edemeyeceğim, ikincş ustanın dükkanındaki bütün arabaların motor kapakları söküktü. Arabamı kurtardım.