PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Google’nın inanılmaz 2011 karı



RSS Haber
12 07 2012, 06:00
Google Türkiye’nin 2011′deki reklam geliri sır gibi saklanırken, bilgiyi en yetkili örgütlerden biri açıkladı. Tek kuruş vergi olmadan 152 Milyon Euro, Türkiye’den çıktı. http://static.shiftdelete.net/img/article_new/turkey1341949672.jpg

Türkiye’de*internet reklamcılığı, bilişim sektörü için çok önemli bir yeresahip. Bu yolla elde edilen gelirlerin büyük kısmı yeniden internet yatırımlarına dönüyor. Bu yatırımlar sayesinde*yeni*siteler, uygulamalar ve servisler meydana gelirken, daha çok kişi internete içerik üretiyor.
Üretilen içeriklere ulaşmak için*yeni*cihazlar*satın alınıyor, internet servis sağlayıcılarına*yeni*müşteriler*ekleniyor. İnternet servislerini kullandıran firmalar, fiziksel operasyonlara göre daha karlı işlemler geliştirebiliyor ve tasarruf miktarı artıyor.
Birkaç kelime ile özetlediğimiz bu*ekosistem*hakkında net bilgileri almak çok zor. En doğru bilgileri, ülkemizde ofisi bulunan*uluslararası kuruluşlarüzerinden elde ediyoruz.
Aslan payı Google’ın
Türkiye’de internet reklam gelirlerinde aslan payını*Google*alıyor ve aramamotoru*reklamcılığı alanında ülkemizde bir rakibi bulunmuyor. Şu anda%1‘lik bir pazara*sahip*olsa da hızla yükselen rakibi*Yandex,*%10‘luk bir dilimi ele geçirmeden reklam işine Türkiye’de girmeyi*hedeflemiyor.
Google*için*mükemmel*bir ortam haline gelen*Türkiye‘den, ne kadar gelir elde edildiği, firmanın*Türkiye*ofisi tarafından her zaman gizlendi ve basın mensuplarının soruları yanıtsız kalmıştı. Oysa*IAB Europe, ister istemez bu bilgiyi detaylı bir araştırma ile*paylaşmış*oldu.
Kazanç: 152 milyon Euro. Vergi: 0!
Firmanın yaptığı araştırmaya göre 2011′de*Google Türkiye*ofisi, ülkemizden*152 Milyon Euro‘luk bir reklam*satışı*gerçekleştirdi. Busatıştan*devletin kasasına giren miktar ise*sıfır*oldu. Çünkü*Google, bu satışları,*Türkiye‘de kurduğu bir şirket üzerinden değil*İrlanda*üzerinden gerçekleştirdiğinden dolayı, fatura kesilmiyor ve*Maliye Bakanlığıtarafından geçerliliği olmayan sanal bir makbuz veriliyor.
Bilişim ekosisteminin itici gücü konumunda olan internet reklamcılığı alanında boy gösteren yerli şirketler için yüksek vergi yükü, büyümede en büyük engellerden biriyken*Google‘ın İrlanda üzerinden işlerini devam ettirmesi Maliye Bakanlığı tarafından bazı dönemlerde cezalandırıldığı da oluyor.
Örneğin geçtiğimiz yıl firmaya kesilen*71 milyon TL‘lik ceza, yeniden yapılandırılarak önce*35 Milyon TL‘ye, sonra bu miktar*2 ayda bir ödenmek şartıyla 18 takside*bölünmüştü.
Google’ın önemi büyük
Google Türkiye‘nin*2011‘de kazandığı*152 milyon Euro*için*Maliye Bakanlığı‘nın nasıl bir strateji izleyeceği, şimdilik bilinmiyor. Ancak şu da bir gerçek ki;*Google‘a verilen reklamlar sayesinde birçok e-ticaret sitesi kendisini tanıttı,*KOBİ‘ler yeni müşteriler buldu, birçok firma da alternatif satış kanallarına internet kullanıcılarını çekerek işlerini büyüttü.





Devami... (http://www.birbilsen.com/2012/07/googlenin-inanilmaz-2011-kari.html)

birBilsen.com (http://www.birbilsen.com)