PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : CAN "Control Area Network" nedir, her bilgi burada



VW_Passat
16 10 2011, 15:55
CAN-Bus (Controller Area Network) asynchron seriell bir Bussistemidir ve diger Bus sistemlerine aittir.

Kablo Aglarini (yaklasik Arac basina 2km uzunlugunda) azaltmak ve sayesinde kilo tasarrufu yapmak icin BOSCH 1983 Yilinda araclarin Kontrol ünitelerinde ag olusturmak icin CAN-Bus u buldu ve 1987 Yilinda Intel ile gösterime sundu. CAN ISO 19898 Uluslar arasi Standartina sahiptir ve de Layer 1 (fiziksel katman) ve 2 (veri bagi katmani) tanimlar.

CAN-Bus CSMA/CR (Carrier Sense Multiple Access / Collision Resolution) yöntemi ile calisiyor (Ethernet gibi CSMA / CD ile karistirmamalidir). Literatürde, sürec genellikle CSMA / CA denir, ama bu tamamen tarihsel bir nedeni var.

Veri alısverisi CAN-Bus sistemi ile tek bir platformda kontrol birimleri arasinda olusur. CAN-Bus un görevi Veri Otobani icin kullanmaktir. CAN-Bus Sistemini kullanmanin Araclarda su avantajlari vardir;

● ESP gibi sistemler arasinda kontrol cihazları ekonomik olarak gerceklestirilebilir.
● Opsiyonel seklinde sistem gelistirmeleri cözmek daha kolaydir.
● Ayni anda kontrol cihazlarinin cogunlugu üzerinden bir capraz sistem teshisi yapmak mümkündür.
● Yüksek iletim güvenlik nedeniyle tüm CAN sistemde hata ya da kesinti acikca ve güvenli olarak tanimlaniyor. Yüksek bir Veri Güvenligi icin CAN Sistemine intern genis bir Hata Yönetim sistemi takilmistir.


CAN in veri yollama hizi Highspeed- ve Lowspeed-Bus arasinda degisiyor. Highspeed-Bus un maksimum hizi 1 Mbit/s ve Lowspeed-Bus un maksimum hizi ise 125 kbit/s dir.

CAN-Bus ana bir Merkezdir ve tüm sistemleri tanir. Aractaki tüm Kontrol üniteler buna baglidir ve bununla iletisime gecerler. CAN Bus her Kontrol ünitedeki bilgileri hizli bir sekilde gereken yere aktarir ve ayni zamanda cogu islemi ayni anda yapabiliyor. CAN Bus Sistemsiz aracimizda hic bir üniteyi kullanamayiz.


CAN-Bus calisma sekilinden bir örnek Resimli;

http://i1133.photobucket.com/albums/m582/09Nazilli/CANBUS.jpg



Bir kac calisma örnegi daha;

Yolda giderken Bi-Xenon Farlar calisirken Virajfarlari Direksyona göre dönerken sunlar oluyor arkada; Direksyon aci Sensörü direk Viraj Farlari Kontrol Ünitesine bilgileri yolluyor Direksyonun acisini ve Viraj Farlari Farlarin ne kadar saga veya sola dönecegini hesaplayarak mili saniye icinde Bi-Xenon Farlara bilgiyi yolluyor ve Farlar ona göre hareketini gerceklestiriyor mili saniyeler icinde.

Arabanin Kontagini actiginiz an Telefon Ünitesi, Radyo veya Radyo Navigasyon Sistemi Ünitesi, Gösterge Paneli Ünitesi calisiyor. Digelim Telefon kullanmak istiyorsunuz ya MFA+ yada Radyo Navigasyon Sistemin de "Phone" tusunu veya özelligini sectiginizde aninda CAN-Gateway e bilgi gidiyor ve CAN-Gateway o bilgiyi ulasacagi yere yani Telefon Ünitesine yolluyor. Telefonnumarasini RNS de cevirdiginiz zaman ayni anda CAN-Gateway bilgiyi hem Telefon Ünitesine hemde Gösterge Paneline yolluyor Telefon Ekrani görünsün diye ve Telefon Ünitesi bizim Telefondaki Sim Kartini kullaniyor Bluetooth sayesinde arama ögle gerceklesiyor.

CAN-Gateway ayrica aractaki Kontrol Ünitelerin ne zaman kapanacagini ve hangilerini uyku modunu ve ne zaman girecegini yönetiyor. Örnegin Kapiyi kapattiginizda ve Merkezi Kiliti kilitledikten sonra RNS510 10 dakika sonra Uyku Moduna girmis olmasi lazimdir. Rain Closing sistemi sürekli aktif ise aracinizda, Merkezi kilit kilitlendikten sonra Yagmur Sensörü uyku moduna girmiyor ve acik birakiyor Ünite.

Kaynak: (C) www.passattürkiye.com

Risk
16 10 2011, 16:01
Tşk Yasin.

VW_Passat
01 02 2012, 22:24
Güncel :)

srcn09
01 02 2012, 22:44
Teşekkürler Yasin harika paylaşım :)

EGE
22 05 2012, 01:42
Tesekkürler Yasin harika bir paylasim...:alk