PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Otomobil Üreticilerinin Teknik Veri Hileleri



Anasayfa
25 07 2015, 08:00
http://anasayfa.passatturkiye.com/wp-content/uploads/2015/07/antos_technical-data_715x230-150x150.jpgKağıt üzerinde 0-100 km/h hızlanma, yakıt tüketimindeki verilerin 0,1 birim bile farklı gösterilmesi otomobil almaya karar veren herkesin fiyatları da gözetilerek takıldığı, incelediği konulardır. Otomobil satın alacak kullanıcıların haliyle %99’u yarışlara katılmayan, günlük kullanım için araçlar seçse de 0-100km/h hızlanması 0,5 saniye dahi daha hızlı olan araca 5-10 bin lira daha fazla para vermeyi göze […]

Devami... (http://anasayfa.passatturkiye.com/2015/07/otomobil-ureticilerinin-teknik-veri-hileleri/)



KAYNAK: Anasayfa PassatTurkiye (http://anasayfa.passatturkiye.com)

özdil
25 07 2015, 09:37
İnsanlar bu test verilerine gözü kapalı inanıyorsa diyecek bir şey yok. ama yapılan testlerin belirli Avrupa birliği normlarına uyularak yapılması gerekir. çünkü Avrupa birliğine üye ülkelerdeki üreticiler ürettikleri araçların ortalama karbondioksit salınımlarına göre ek vergilere tabi olduğunu biliyoruz. Bu durumda minimum ek vergiyi ödemek adına üretici değerleri mümkün olduğunca düşük göstermek ister. Araç satışında da ayrıca ek puan getirir. Bence bu testlerin bir standartı vardır. şu da var ki 1990 imali 1.6 karbüratörlü tipom vardı katalog verisi 90 km hızla sabit tüketimi 5.6 litre idi. 2013 model astra 1.6 115bg motorun katalog verisi 5.0 litre. öyle çok da ilerleme kat edilmiş değil. araçların kiloları ile doğru orantılı yaktıkları yakıt. yapılan iş karşılığı harcanması gereken bir enerji var. araçların testlerinde baz donanım, katalogtaki minimum lastik ölçüleri kullanıldığı, konfordan uzak bir hava basıncı kullanıldığı doğru. astranın kullanım kitabında 2 lastik basıncı değeri vardı 32 komfor için 36 ekonomi için diyordu. klima, alternatör, müzik sistemi, farlar kapalı test yapıldığı da doğru. bunlar minimum değerlerin elde edilmesi için gerekli. her biri ek yakıt tükettirir. bir çoğumuzun artık şikayet ettiği direksiyon hissinin olmaması konusunun altında da tüketim kaygıları yatıyor. eski sistemde motordan devamlı güç çalan bir hidrolik pompa varken yeni sistemde direksiyonu çevirirken devreye giren elektirikli motor var.
nasıl fizikte hesaplamalarda ideal şartlarda teorik hesaplamalar yapılıyor, pratikte sürtünme varsa katalog değerleri de yüzde yüz gerçek değiller. ama bize kıyaslamada fikir veriyorlar.

özdil
25 07 2015, 10:10
Metin editörünün zorluk çıkarmasından dolayı yazmaya ara verdim. 2. mesaj olarak devam edeyim.
tüm bu hilelere rağmen ford mondeo şehir içi tüketimine 10.3 litre yazabiliyor, opel insigniaya 7.2 ortalama tüketim yazabiliyor. vw grubu ise cesur bir şekilde 6.2 6.4 litre şehir içi tüketimi yazabiliyor benzinli motorları için. en azından buradan kıyas yapabiliyoruz.
hızlanma konusuna gelince 0.5 sn değil 1.5- 2saniye fark için 8000 tl fark ödüyoruz 1.4 tsi motorda. ki o 1.5-2 saniye bence iyi bir fark. 0-100 hızlanma gündelik kullanımda benim en çok sıkışık trafikte/kavşakta/benzinlik çıkışında gelen araçlar arası uzun fark olmasını beklemeden daha küçük aralıklarda da bir an önce trafiğe dahil olabilmemde işe yarıyor. ben çok sabırlıyım diyorsanız 12.5 saniye hızlanması olan vasat bir araba da işinizi görür.
araçların ek donanımlarının verdiği ek ağırlıklara en güzel örnek benim kendi aracımda. opel vectranın kullanım kitabındaki değerlerden yola çıkarak söyleyeyim ruhsatta yazan 1650kg yalan. araç 1820kg. aynı motorlu kalmasına rağmen 1650kg en baz donanımlı ve sedan manuel versiyonun ağırlığı. araç sw olunca ek ağırlık, cosmo donanım olunca ek ağırlık, otomatik olunca ek ağırlık, sunroof olunca ek ağırlık. kitaptan bu değerleri alt alta ekleyince 1820kg ağırlık çıkıyor. buna 75kg yük (68kg sürücü ve 7kg bagaj) %90dolu depo ve soğutma, hidrolik ve motor yağı tam dolu ağırlık dahil. bunlar kataloglarda genelde es geçiliyor.
Euro ncap testlerine de bakın orada da hileler var. genelde aracın en hafif/ en küçük motorlu versiyonu test ediliyor. kaza anında gövdeye binecek yükü minimum tutabilmek için. siz 1.8 veya 2.0 motorlu test edilmiş aracın v6 v8 motorlusunu alıp bununla bir kaza yaptığınızda sonuçlar tabii ki aynı olmuyor. hem sizin açınızdan hem de karşı taraf açısından.
tüm bu hilelere rağmen otomotiv teknolojisi ilerliyor. sadece katalog verisine bakıp araç seçenler de tüm bu detayları ya araştırıp öğrenecek ya da bizzat yaşayıp tecrübe edecek.